Home
Classifieds
Contests
Subscribe
Work with us
Cloudy,72°
Thursday, August 21, 2014
Renovations progress at pool, new court
(Page 2 of 3)
Andrew Hackmack/Herald
Village workers, from left, Nick Vassilou, Glenn Kohlenberg and Danny Vecchione, take measurements in one of the pool locker rooms currently under renovation.

Two weeks ago, a new electrical system was installed on the first floor. The service had to be moved from the basement, which has been prone to flooding. Brian Howley, the village electrician, will be charged with making sure all the lights, switches, outlets and breakers are in good working order.

Mastromarino said that village crews removed about eight tons of garbage and two tons of metal from the building while cleaning it out. He said he is hoping to have the courtroom operational by the fall.

He and other village officials recently visited the City of Glen Cove’s courtroom, which also was a converted bank, to get some ideas as to how to best use the space on Rockaway Avenue. Mastromarino estimates that the room will be able to accommodate at least 176 seats, the same as Valley Stream’s current courtroom at Village Hall, though there will be benches instead of individual chairs.

Also, a handicapped lift will be added along the side of the building on Jamaica Avenue, and an elevator still must be installed. The shaft and all the parts are there, it just needs to be put together.

The purchase of the building, plus renovations, will cost about $1.1 million, Mastromarino said. The village borrowed the money as part of its annual capital program. “So far, we’re on budget,” Mastromarino said.

At the pool, the men’s and women’s locker rooms are being upgraded this winter with new plumbing, floor and wall coverings, drains and hot water heaters. The bathrooms will also be handicapped accessible.

All new pipes were put in under the direction of village plumber Danny Vecchione. New toilets, sinks and showers will be installed. Each sink will have four automatic faucets and showers will automatically shut off after three minutes to avoid water waste.

The locker rooms will have an epoxy floor similar to what was installed at the Community Center. The lockers themselves are in good shape, said Building Superintendent Tom McAleer, and will remain.

Windows and doors throughout the pool complex will be replaced, and a handicapped ramp will be constructed at the main entrance. The cement by the concession stand will also be replaced.

Terms of Use | Advertising | Careers | Contact Us | Community Links © 2014 Richner Communications, Inc.